Aduan

Scam berlaku setiap lima saat di UK

Pusat Keselamatan Siber Kebangsaan (NCSC) United Kingdom berjaya menghalang berjuta-juta serangan siber di negara itu menerusi pendekatan ‘Whole-of-society’.

Untuk rekod, sebanyak 7.1 juta emel dan laman web mencurigakan dilaporkan kepada pihak berkuasa pada 2022, kata penyelidik dalam laporan tahunan keenam daripada program Pertahanan Siber Aktif (ACD) NCSC.

Menurut laporan itu, organisasi dan warga UK mengesan hampir 20,000 emel dan URL yang mencurigakan sehari atau satu setiap lima saat.
Ini secara langsung menyumbang kepada penyingkiran beribu-ribu pautan berniat jahat daripada internet.

Pautan dan emel yang mencurigakan boleh dilaporkan melalui Perkhidmatan Pelaporan mel Meragukan (SERS) NCSC.

Ia percuma untuk digunakan dan merupakan perkhidmatan pertama seumpamanya di dunia apabila ia dilancarkan pada April 2020, menurut agensi itu.

Ia berkata sudah mengalih keluar hampir satu perempat juta atau 235,000, pautan berniat jahat daripada internet sejak itu, manakala pendekatan ‘whole-of-society’ untuk memerangi jenayah siber menghalang berjuta-juta serangan siber.

Perniagaan kecil khususnya mempunyai peranan penting dalam memastikan persekitaran dalam talian yang lebih selamat.

Pengarah NCSC Jonathon Ellison berkata, seperti yang ditunjukkan oleh laporan terbaharu ini, keselamatan siber bukanlah satu-satunya perlindungan pakar teknologi: perniagaan semakin hidup dan tidak sabar-sabar untuk terlibat dengan risiko siber yang mereka hadapi, mendaftar dalam beberapa bahagian untuk memanfaatkan sepenuhnya data dan kepakaran NCSC,” katanya.

Hasilnya, 2022 menyaksikan peningkatan 39 peratus dalam organisasi yang mendaftar untuk perkhidmatan percuma ACD untuk meningkatkan daya tahan siber mereka, laporan itu menunjukkan, dengan dua alat baharu dilancarkan tahun lepas.

Semakan Keselamatan emel menyediakan cara yang cepat dan mudah untuk memahami aspek keselamatan e-mel, manakala Semak Keselamatan Siber Anda ialah alat semakan kelemahan berskala yang direka khusus untuk organisasi kecil.