Aduan

Manipulasi media sosial oleh pelaku politik merupakan masalah berskala industri – Laporan Oxford

Manipulasi media sosial dalam usaha mempengaruhi pendapat orang ramai adalah ancaman yang semakin berkembang terhadap demokrasi di seluruh dunia, seperti yang didapati dalam Kajian Manipulasi Media 2020 oleh Institut Internet Oxford (OII). Kajian ini mendapati bukti tentang perkara ini di lebih daripada 80 negara yang diselidiki.

Syarikat-syarikat media sosial perlu meningkatkan usaha mereka dengan mengenal pasti desinformasi dan menutup akaun palsu tanpa perlu campur tangan kerajaan, supaya masyarakat dapat mengakses maklumat berkualiti tinggi.

Professor Philip Howard

Kempen manipulasi media sosial yang tersusun ditemui di setiap dari 81 negara yang dikaji, meningkat sebanyak 15% dalam satu tahun, daripada 70 negara pada tahun 2019. Menurut laporan tersebut, kerajaan, firma-firma hubungan awam, dan parti politik menghasilkan maklumat yang salah dalam skala industri. Ini menunjukkan bahawa desinformasi telah menjadi strategi biasa, dengan lebih daripada 93% dari negara-negara tersebut (76 daripada 81) melihat desinformasi digunakan sebagai sebahagian daripada komunikasi politik.

Profesor Philip Howard, Pengarah Institut Internet Oxford, dan penulis bersama laporan tersebut berkata, ‘Laporan kami menunjukkan bahawa desinformasi telah menjadi lebih profesional dan kini diproduksi dalam skala industri. Sekarang, lebih daripada sebelumnya, masyarakat perlu dapat bergantung kepada maklumat yang boleh dipercayai mengenai dasar kerajaan dan aktiviti. Platform media sosial perlu meningkatkan usaha mereka untuk mengenal pasti desinformasi dan menutup akaun palsu tanpa perlu campur tangan kerajaan, supaya masyarakat dapat mengakses maklumat berkualiti tinggi.’

Pasukan Institut Internet Oxford (OII) memberi amaran bahawa tahap manipulasi media sosial telah meningkat dengan pesat, dengan kerajaan dan parti politik menghabiskan jutaan wang kepada ‘cyber troops’ sektor swasta, yang menyekat suara-suara lain di media sosial. Pengaruh warga biasa (pempengaruh) digunakan untuk menyebarkan mesej yang dimanipulasi. Ini termasuk sukarelawan, kumpulan belia, dan pertubuhan masyarakat yang menyokong ideologi mereka.

Dr. Samantha Bradshaw, alumni OII dan pengarang utama laporan tersebut, berkata, ‘Laporan 2020 kami menyoroti cara di mana agensi kerajaan, parti politik, dan firma swasta terus menggunakan media sosial untuk menyebarkan propaganda politik, mencemar ekosistem maklumat digital, dan menindas kebebasan bersuara dan kebebasan akhbar. Sebahagian besar daripada aktiviti ini telah menjadi profesional, dengan firma-firma swasta menawarkan perkhidmatan desinformasi untuk diguna pakai.’

Aktiviti ini telah menjadi lebih profesional, dengan firma-firma swasta menawarkan perkhidmatan desinformasi untuk diguna pakai.

Dr Samantha Bradshaw

Beberapa penemuan utama yang dikenal pasti oleh penyelidik Institut Internet Oxford (OII) termasuk:

   • Firma-firma ‘komunikasi strategik’ swasta memainkan peranan yang semakin besar dalam menyebarkan propaganda komputasi, dengan penyelidik mengenal pasti pelaku negara yang bekerjasama dengan firma-firma tersebut di 48 negara.

   • Hampir $60 juta telah dihabiskan untuk firma yang menggunakan bot dan strategi lain untuk mencipta kesan mesej politik yang sedang trending.

   • Media sosial telah menjadi medan pertempuran utama, dengan firma-firma seperti Facebook dan Twitter mengambil langkah-langkah untuk melawan ‘cyber troops‘, dengan beberapa $10 juta telah dihabiskan untuk iklan politik media sosial. Platform-platform ini telah menghapuskan lebih daripada 317,000 akaun dan halaman daripada pelaku ‘cyber troops‘ antara Januari 2019 dan November 2020.

  Cyber troops‘ seringkali secara langsung berkait rapat dengan agensi kerajaan. Menurut laporan tersebut, ‘Di 62 negara, kami menemukan bukti agensi kerajaan menggunakan propaganda komputasi untuk membentuk sikap awam.’

  Parti politik juga ditemukan menggunakan media sosial untuk ‘menyebar desinformasi, menindas penyertaan politik, dan memburukkan parti-parti pembangkang’, kata penyelidik Oxford.

  Menurut laporan tersebut, ‘Di 61 negara, kami menemukan bukti parti politik atau ahli politik yang mencalonkan diri menggunakan alat dan teknik propaganda komputasi sebagai sebahagian daripada kempen politik mereka. Memang, media sosial telah menjadi komponen penting dalam kempen digital.’

  Kami menemui bukti parti politik atau ahli politik yang mencalonkan diri telah menggunakan alat dan teknik propaganda komputasi sebagai sebahagian daripada kempen politik mereka. Media sosial telah menjadi komponen penting dalam kempen digital.

  Dr. Bradshaw menambah, ‘Aktiviti ‘cyber troops’ boleh kelihatan berbeza dalam demokrasi berbanding rejim autoritarian. Pihak berkuasa pilihan raya perlu mempertimbangkan ekosistem yang lebih meluas dalam desinformasi dan propaganda komputasi, termasuk firma-firma swasta dan pempengaruh berbayar, yang semakin menonjol dalam ruang siber ini.’

  Laporan tersebut mengkaji alat dan teknik propaganda komputasi, termasuk penggunaan akaun palsu – bot, manusia, dan akaun yang digodam- untuk menyebarkan desinformasi. Ia mendapati:

    • 79 negara menggunakan akaun manusia,

    • 57 negara menggunakan akaun bot, dan

    • 14 negara menggunakan akaun yang telah digodam atau dicuri.

   Penyelidik mengkaji bagaimana ‘cyber troops‘ menggunakan pelbagai strategi komunikasi untuk memanipulasi pendapat awam, seperti mencipta desinformasi atau media yang dimanipulasi, penyasaran berdasarkan data, dan menggunakan strategi seperti kempen fitnah atau gangguan dalam talian.

   Laporan tersebut mendapati:

     • 76 negara menggunakan desinformasi dan manipulasi media sebagai sebahagian daripada kempen mereka,

     • 30 negara menggunakan strategi berdasarkan data untuk menyasarkan pengguna tertentu dengan iklan politik,

     • 59 negara menggunakan troll yang ditaja oleh negara untuk menyerang lawan politik atau aktivis pada tahun 2019, meningkat dari 47 negara pada tahun 2019.

    90%

    negara mempunyai kempen desinformasi yang melibatkan propaganda pro-kerajaan dan pro-parti politik.

    94%

    negara mempunyai kempen desinformasi yang menyerang pembangkang dan melancarkan kempen pemfitnahan.

    73%

    negara mempunyai kempen desinformasi yang menindas penyertaan melalui trol atau gangguan dalam talian.

    48%

    negara mempunyai kempen desinformasi yang menyebabkan perpecahan dan polarisasi rakyat.

    Laporan 2020 ini merujuk kepada metodologi empat langkah yang digunakan oleh penyelidik Oxford untuk mengenal pasti bukti kempen manipulasi yang diorganisasikan secara global. Ini termasuk analisis kandungan sistematik terhadap artikel berita tentang aktiviti ‘cyber troops‘, kajian literatur sekunder terhadap arkib awam dan laporan saintifik, menghasilkan kajian kes khusus bagi setiap negara, dan konsultasi pakar.

    Kerja penyelidikan ini dilakukan oleh penyelidik Oxford antara tahun 2019 dan 2020. Kajian projek Propaganda Komputasi boleh didapati di https://comprop.oii.ox.ac.uk/publications/.

    Sumber artikel: University of Oxford

    Rujukan PDF: CyberTroop-Report-2020-v.2