Aduan

AI hampir menyamai kreativiti manusia

Kecerdasan buatan (AI) sudah menyamai 1 peratus pemikir manusia teratas pada ujian kreativiti standard, menurut penyelidikan baharu.

ChatGPT, dikuasakan oleh model bahasa GPT-4, telah mengalahkan majoriti pemikir kreatif dalam ujian kreativiti.

Kajian yang dijalankan oleh Universiti Montana dan rakan kongsinya menunjukkan bahawa ChatGPT generasi semasa boleh menyaingi 1 peratus pemikir manusia teratas.

Torrance Tests of Creative Thinking (TTCT) digunakan dalam kajian, alat yang terkenal untuk menilai kreativiti.

Penyelidik menjana lapan respons dengan ChatGPT dan menyerahkannya dengan jawapan daripada kumpulan kawalan 24 pelajar, yang datang dari kelas keusahawanan dan kewangan peribadi. Semasa melengkapkan ujian, ChatGPT tidak boleh ‘menipu’ dengan mengakses maklumat dalam talian atau dalam pangkalan data awam.

Semua penyerahan telah dijaringkan oleh Perkhidmatan Ujian Skolastik, yang tidak mengetahui bahawa AI terlibat. Kemudian markah itu dibandingkan dengan 2,700 pelajar kolej nasional yang mengambil TTCT pada 2016.

Hasilnya meletakkan ChatGPT dalam ‘percentile’ teratas untuk kelancaran, yang mengukur keupayaan untuk menjana sejumlah besar idea dan keaslian.

“Tetapi kami berkongsi bukti kukuh bahawa AI nampaknya sedang membangunkan keupayaan kreatif setanding atau bahkan melebihi keupayaan manusia,” kata pengkaji berkenaan.