Aduan

Bajet 2024 Mengutamakan Infrastruktur 5G dan Keselamatan Siber

Kuala Lumpur, 30 Sept (Bernama) – Belanjawan 2024 perlu memberi tumpuan kepada sektor digital dan teknologi dengan menumpukan kepada pembangunan infrastruktur rangkaian 5G dan keselamatan siber. Presiden Persatuan Pengguna Siber Malaysia (MCCA), Siraj Jalil, menegaskan keperluan pelaburan yang tepat dalam memperkuatkan liputan rangkaian 5G dan mengatasi cabaran keselamatan siber yang semakin berkembang.

Menurut beliau, kehadiran teknologi seperti kecerdasan buatan (AI), realiti terimbuh (AR), realiti maya (VR), dan Internet kebendaan (IoT) menuntut agar Malaysia bersedia menghadapi revolusi digital ini. Beliau menggesa kerajaan untuk melibatkan sektor swasta dalam mempercepatkan pembangunan teknologi 5G, menyatukan sumber daya dan kepakaran bagi memastikan Malaysia kekal kompetitif dalam dunia digital.

Siraj Jalil juga menyoroti kepentingan keselamatan siber, mengatakan bahawa peningkatan kesalinghubungan jaringan Internet membawa ancaman keselamatan yang serius. Beliau mendesak kerajaan untuk mempercepatkan pembentukan Akta Keselamatan Siber, Suruhanjaya Keselamatan Siber, dan menaik taraf Unit Jenayah Siber Multimedia Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk melindungi data dan privasi rakyat daripada ancaman penjenayah siber.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Digital Malaysia, Nasru Syazwan Nawai, menambah bahawa isu keselamatan siber perlu dianggap dari pelbagai aspek termasuk perundangan. Beliau menekankan perlunya melibatkan aspek dasar, akta perundangan, dan penguatkuasaan untuk memastikan keberkesanan tindakan melawan penjenayah siber seperti scammer.

Di samping itu, Profesor di Pusat Pengajian Komunikasi dan Media Kolej Pengajian Pengkomputeran, Informatik dan Media Universiti Teknologi Mara, Prof Datuk Dr Ismail Sualman, mengakui pentingnya pelaksanaan rangkaian 5G sebagai pemangkin kepada perkembangan ekonomi digital. Bagaimanapun, beliau menyuarakan kebimbangan mengenai pelaburan infrastruktur dan keperluan untuk menjaga keselamatan dan privasi pengguna. Beliau menekankan perlunya membangunkan rangka kerja kawal selia yang sesuai untuk memastikan penggunaan teknologi 5G dapat berjaya dan memberi manfaat kepada produktiviti.

Belanjawan 2024 dijangka akan dibentangkan di Parlimen pada 13 Oktober ini.

Sumber: Bernama

Harap maklum, ini adalah ringkasan berita yang disediakan untuk maklumat umum. Untuk butiran penuh, sila rujuk kepada sumber asal berita.