Aduan

Seruan wujudkan badan bebas perangi jenayah siber dengan lebih berkesan

KUALA LUMPUR: Para pakar keselamatan siber menggesa agar unit jenayah siber polis semasa diperluaskan menjadi sebuah jabatan tersendiri atau dipisahkan sebagai badan bebas untuk memerangi jenayah siber dengan lebih berkesan.

Ini berikutan kenyataan yang dibuat oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain semalam mengenai peninjauan undang-undang sedia ada yang berkaitan dengan jenayah siber untuk merangkumi unsur penipuan melalui perisian komputer dan peranti.

Razarudin mencatatkan bahawa ini kerana jenayah siber dijangka terus berkembang dalam masa dekat ini disebabkan oleh kelajuan teknologi, terutamanya dengan kuasa Kecerdasan Buatan (AI) yang generatif.

Walaupun para pakar bersetuju dengan kenyataan Razaruddin, peningkatan badan penguatkuasaan harus diiringi.

“Jabatan jenayah komersial, di mana bahagian jenayah siber semasa berada di bawahnya, sudah bertanggungjawab terhadap pelbagai kesalahan, menjadikannya sukar untuk memberikan perhatian yang sepatutnya kepada jenayah siber,” kata pakar keselamatan siber USM, Dr. Selvakumar Manickam.

Bagi memperkuatkan keberkesanan rang undang-undang keselamatan siber kerajaan yang dijangka akan dibentangkan, Selvakumar berkata sebuah jabatan bebas akan membantu mengembangkan kepakaran dan sumber yang diperlukan.

“Pembentukan ini seharusnya melibatkan agensi penguatkuasaan, penyelidik keselamatan siber, dan entiti yang berkaitan lain untuk menghadapi ancaman yang semakin canggih.”

Seiring dengan komen tersebut, Presiden Persatuan Pengguna Siber Malaysia (MCCA), Siraj Jalil, berkata langkah yang dicadangkan akan membantu usaha pencegahan jenayah semasa untuk dipercepatkan seiring dengan pertumbuhan digitalisasi.

Beliau percaya bahawa sebuah jabatan jenayah siber tersendiri akan memastikan aliran penyiasatan berjalan tanpa halangan berbanding keadaan semasa.

“Isu pencerobohan data adalah luas dan melibatkan perkara yang lebih daripada yang kita kenali sebagai jenayah siber.

“Beberapa isu melibatkan pintu belakang (backdoors), beberapa isu melibatkan pentadbiran yang berkaitan dengan integriti.”

Siraj berkata kerana tiada peraturan yang menjadikannya wajib bagi syarikat yang menggunakan teknologi digital sebagai sebahagian daripada perkhidmatan mereka untuk menjalankan ujian penembusan sebagai penilaian keselamatan, pengeksploitan data boleh berlaku dengan mudah.

“Jadi agensi khusus ini juga harus bertanggungjawab untuk memajukan penilaian audit agar semua orang dapat turut serta dalam memastikan keselamatan siber.”

Sumber: NST