Aduan

MCCA Terpilih Sebagai Ahli Majlis Consumer Forum Malaysia (CFM) bagi Sesi 2023-2025

Persatuan Pengguna Siber Malaysia (MCCA) Terpilih Sebagai Ahli Majlis Consumer Forum Malaysia (CFM) bagi Sesi 2023-2025

Kuala Lumpur, 14 September 2023 – Persatuan Pengguna Siber Malaysia (MCCA) telah terpilih sebagai ahli majlis Consumer Forum Malaysia (CFM) untuk sesi 2023-2025. Pengumuman ini merupakan suatu kehormatan dan tanggung jawab besar, memandangkan CFM adalah badan penting yang mengendalikan aduan dan masalah pengguna dalam sektor komunikasi dan multimedia Malaysia.

Kepentingan Penyertaan MCCA
Penyertaan MCCA dalam CFM menandakan langkah penting dalam memastikan kepentingan pengguna dalam era digital terus terjaga. MCCA telah lama berjuang untuk hak dan kepentingan pengguna siber, termasuklah isu-isu seperti privasi data, keamanan siber, dan akses internet yang adil dan merata. Dengan menjadi ahli CFM, MCCA kini mempunyai platform lebih besar untuk membawa masalah dan cadangan pengguna siber ke hadapan pihak berkuasa dan penyedia perkhidmatan.

Apa Itu CFM?
Consumer Forum Malaysia (CFM) adalah badan yang ditubuhkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) pada tahun 2001. Tujuan utamanya adalah untuk menjadi saluran penghubung antara pihak berkuasa, penyedia perkhidmatan, dan pengguna. CFM berfungsi sebagai badan yang menyelesaikan aduan pengguna dan mempromosikan peningkatan kualiti perkhidmatan sektor komunikasi dan multimedia.

Objektif dan Inisiatif
Dalam tempoh keahlian ini, MCCA berhasrat untuk memainkan peranan aktif dalam pembentukan dan semakan dasar yang mempengaruhi pengguna siber di Malaysia. Antara inisiatif yang akan diambil termasuklah:

Membangun program kesedaran keamanan siber untuk pengguna.
Mengadvokasi untuk perlindungan data peribadi dan privasi dalam talian.
Menyertai dialog dan konsultasi awam mengenai kuota data, harga, dan kualiti perkhidmatan internet.

Kesimpulan
Penyertaan MCCA dalam CFM adalah suatu pengiktirafan yang menunjukkan komitmen dan kepercayaan kepada organisasi ini dalam memajukan hak-hak pengguna siber. Ini bukan sahaja akan memperkukuhkan posisi MCCA tetapi juga akan memperkasa masyarakat siber Malaysia secara keseluruhan.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.cyberconsumer.my